Nieuws

Vredesmars voor Kameroen in Dordrecht

22 september 2019

Gisteren, 21 september, was het de Internationale Dag van de Vrede. Samen met Pax heeft de Stedenband Dordrecht Bamenda deze dag aangegrepen om een vredesmars te organiseren door het centrum van Dordrecht. De bijeenkomst begon om 10.30 uur op het Stadhuisplein. Diverse sprekers voerden daar het woord. De belangrijkste spreker was Veronica Kini, voorzitter van onze partnerorganisatie Ntankah Village Women Common Initiative Group uit Bamenda. Zij was hier te gast, onder andere om het afscheid van de voormalige voorzitter van de Stedenband, Gerda Bosdriesz, bij te wonen.

In haar speech gaf Veronica aan dat er geen ontwikkeling mogelijk is zonder vrede. En dat er geen vrede kan zijn zonder individuele en collectieve rechten en vrijheden. Grote ongelijkheid, slecht bestuur en discriminatie op basis van ras, gender, geloof, taal of politieke opvattingen maken vrede eveneens onmogelijk. Ze deed, met een verwijzing naar de bijbel, een pleidooi voor burenzorg en naastenliefde, van lokaal tot internationaal niveau:

We must all in our little everyday life become the care taker of our neighbors’ or as the bible says we must love our neighbor as ourselves.”

Naast van Veronica waren er ook inspirerende bijdragen van Helma Maas, communicatieadviseur van Pax, Bert Staat, penningmeester van de Stichting Dordrecht Bamenda, Joost Veldman, fractievoorzitter van de CU/ SGP Dordrecht, Kitty Kruger, fractievoorzitter van GroenLinks Dordrecht en Gea Davids, beleidsadviseur internationale betrekkingen van de Gemeente Dordrecht. Alle speeches en gedichten zijn  binnenkort terug te lezen via deze site.

Rond 11:00 uur begon de Vredesmars, waaraan door ruim 40 mensen werd deelgenomen. Via de Voorstraat, Nieuwstraat, Vest en de Johan de Wittstraat ging het naar de Antoniuskerk. Daar werd 2 minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan hen die recent door geweld om het leven zijn gekomen. Het moment van stilte werd beëindigd door het spontaan uitspreken van een gebed door een van de deelnemers aan de Vredesmars. De mars werd afgesloten met een mooie samenzang, geleid door Veronica.

“Ik zag dat de juiste mensen aan dit project werken. Ze werken hier vanuit hun hart en dat zie je terug in de gebouwen.” (Ferrie over zijn werk bij de lagere school Mbingo)

Ferrie de Jong (servicemonteur)