Nieuws

Voedsel- en zadenproject Ntankah vrouwen van start!

22 februari 2022

In het late voorjaar van 2021 liet Veronica Kini, voorzitter van onze partnerorganisatie Ntankah Village Women Common Initiative Group (NVWCIG), ons weten dat er een flink probleem is met de betaalbaarheid en distributie van voedsel in Bamenda. De combinatie van het gewelddadige conflict in de regio en de COVID-pandemie hebben voor problemen met de voedselhandel gezorgd, alsmede voor het instorten van de economie. Tel hier de mondiale problemen, waaronder gierende inflatie, bij op en het zorgt ervoor dat voedsel van de markt of uit de winkel voor veel mensen onbetaalbaar is geworden.

Veronica vroeg onze hulp bij het realiseren van een kleinschalig voedsel- en zadenproject dat de 25 zwaarst getroffen gezinnen in de wijk (waar NVWCIG gevestigd is) zou kunnen voorzien van moestuintjes en een kippenfarm. De gezinnen – allen gezinnen die naast hun eigen gezinsleden ook intern ontheemden onderdak verlenen – zouden hierdoor hun eigen eten kunnen verbouwen en een deel van de opbrengst ook kunnen verkopen op de markt.

De Stichting Dordrecht-Bamenda besloot het verzoek van Veronica te honoreren en heeft in het najaar van 2021 – door deelname aan de sponsoractie van de PLUS-supermarkten, uit de opbrengst van het jubileumdiner en dankzij een gulle gift van de inwoners en gemeente Gorinchem – het benodigde bedrag van € 2.500,- bijeen gebracht.

Vlak voor de Kerst van 2021 kon dit bedrag worden overgemaakt naar Bamenda. Van een klein deel van het bedrag mochten de gezinnen eten kopen voor directe consumptie. Hoewel de kosten van voedsel nog weer verder gestegen waren en er maar een beperkte hoeveelheid voedsel kon worden gekocht, waren de gezinnen hier toch erg blij mee.

Blije gezichten van de vrouwen bij de distributie van voedsel rond Kerst ’21

Na de jaarwisseling hebben de vrouwen uit de gezinnen zich verenigd in kleine coöperaties: niet ieder gezin heeft een lapje grond naast het huis, en dus bewerken meerdere vrouwen samen de grond die er wel is. Inmiddels hebben de vrouwen samen besloten welke zaden ze willen gaan planten, zijn de zaden aangeschaft en zijn de yams voor een groot deel ook al gepoot!

De yams worden gepoot!

De dames zijn daarmee officieel van start! De rest van de zaden zullen de komende weken de grond in gaan! Wordt vervolgd dus!

“Stedenbanden stellen in staat om elkaar te leren kennen, wat wederzijds tot wetenschappelijke, economische of maatschappelijke voordelen en inzichten leidt.”

Kitty Kruger (fractievoorzitter Groen Links Dordrecht)