Nieuws

Verhalen uit Dordrecht en de partnersteden in tijden van Corona

05 mei 2020

We leven in bijzondere tijden. De Corona-crisis heeft een impact op iedereen. We hebben het de afgelopen weken volop gezien in Dordrecht: we verloren dierbaren, mochten onze kwetsbare oudere familieleden niet meer opzoeken, mochten niet meer naar school, verloren werk en inkomsten, konden niet meer naar onze favoriete restaurants en cafés, de film, onze sport- of hobbyclubs en zagen onze eigen en andere evenementen geannuleerd of uitgesteld worden.

Niet alleen in Dordrecht is deze impact voelbaar. De Corona-crisis is een pandemie, voelbaar in de hele wereld! Ook in de steden waarmee Dordrecht zich al vele jaren in een speciale vriendschap verbonden weet. Hoe vergaat het onze vrienden in de partnersteden?

We zijn het ze gaan vragen! En dat heeft prachtige, persoonlijke verhalen opgeleverd uit Hastings (Groot-Brittannië), Recklinghausen (Duitsland), Bamenda (Kameroen), Varna (Bulgarije) en Dordrecht (Zuid-Afrika).

Vanaf vandaag, 5 mei, beginnen we met het delen van deze verhalen. De startdatum, Bevrijdingsdag 2020, is daarbij passend. We vieren vandaag 75 jaar vrijheid. En in die 75 jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, is de wereld steeds hechter geworden. Onder het motto ‘dit nooit meer’ werden samenwerkingsverbanden opgezet en vriendschappen afgesloten. Wie samen leeft, deelt, bouwt, werkt, verdient, speelt, sport, drinkt en eet, lacht en huilt begrijpt elkaar immers beter en pakt minder snel de wapens op. Het heeft geleid tot de Verenigde Naties, de Europese Unie. En ook onze stedenbanden, de vriendschappen met onze partnersteden, komen uit deze gedachte voort!

Nu we door Corona van onze vrienden gescheiden zijn, is het tonen van onze verbondenheid des te belangrijker. Dat geldt voor vrienden dichtbij, op ons mooie eiland, maar evenzeer voor vrienden ver weg. Op de dag dat we onze vrijheid vieren, vieren we dus ook deze verbondenheid door te starten met de rubriek ‘Verhalen uit Dordrecht en de partnersteden in tijden van Corona’.

Startvideo en persoonlijke verhalen

We zijn vandaag gestart met een video die tot stand gekomen is door een mooie samenwerking tussen Stichting Stedenband Dordrecht Varna en diverse burgers in Dordrecht en Varna, afkomstig uit het bedrijfsleven, de sport, het onderwijs, de zorg, het lokale bestuur en de stedenband-stichting – met dank aan Fokko van der Straaten (RTV Dordrecht) en Vladimir Gatev voor het beeldmateriaal van de steden. Deze video is te zien op de Facebook-pagina van de Stedenband Dordrecht-Varna en ook op het Youtube-kanaal van de stedenband Dordrecht Varna terug te vinden.

Na deze video volgen de komende dagen en weken individuele, persoonlijke verhalen – sommigen in de vorm van een column, anderen in de vorm van een videoboodschap – uit Dordrecht en alle partnersteden, van mensen uit diverse hoeken van de samenleving. Deze verhalen worden onder andere gepubliceerd via de websites van de stedenband met Bamenda, Varna en Dordrecht en de Facebook-pagina Dordrecht Internationaal.

 

 

“Een stedenband is geen speeltje van de gemeente, maar een investering in de toekomst.”

Burgemeester Arno Brok, Dordrecht