Nieuws

THE MAKING OF… ONZE PRACHTIGE STEDENBAND-SONG!

29 augustus 2018

De zomer is alweer bijna voorbij. Tijd om terug te kijken op een zwoele zomerdag aan het begin van de zomer! In juni berichtten we op deze site al dat we samen met de Kameroens-Nederlandse jazz-artieste Ntjam Rosie een stedenband-song zouden gaan ontwikkelen en uitvoeren tijdens het Big Rivers Festival (zie https://www.dordrecht-bamenda.nl/stedenband-song-ntjam-rosie-tijdens-big-rivers-ideeen/).

Op zaterdag 14 juli was het zover: vanaf 11:00 uur zaten we met een mooie gemengde groep van professionele muzikanten (Saskia van Vliet, Paulus Kock, Blaise Kintaki en een aantal jonge zangers van het steengoede Liquid Spiritkoor van de Vocal Harmony Academyvan Govert van der Kolm), vrijwilligers en enthousiaste Dordtenaren bijeen in het pand van de Motorclub Dordrecht aan het Grotekerksplein, om onder leiding van Ntjam Rosie een mooie song voor onze stedenband te ontwikkelen.

Het was die dag flink warm, maar onder de bezielende regie van Rosie deed iedereen enthousiast mee. Die bezieling, de kwaliteiten en het enthousiasme van alle deelnemers en de ‘brandstof’ in de vorm van overheerlijk Kameroens eten van vrijwilliger Judith Moni Ateba resulteerden vijf uur later in een prachtige song met de volgende tekst:

Liefde weerklinkt

 Een voetreis van 54 dagen

Van de grote kerk naar de markt van Kameroen

Laten we samen deze reis beleven

En nog vele malen over doen

 

We delen de zon en de sterren

En we kijken naar dezelfde maan

Hemels breed, in vogelvlucht

Voelt het hier niet ver vandaan

 

Refrein:

Kameroen is ver

In mijn hart dichtbij

Gedeelde verhalen

Passie verbindt           –           Eding ene mbeng*

Een lied van hoop

Voor jou en voor mij

Vriendschap geeft kracht

Liefde weerklinkt       –           Eding ene mbeng

 

We willen allemaal hetzelfde

We lijken zoveel op elkaar

Een goede toekomst voor de kind’ren

Is voor iedereen haalbaar

 

Onze levens zijn verbonden

We appen en mailen eindeloos

De gewone dagelijkse dingen

En dat voelt heel erg close

Refrein 2x

*Eding ene meng = ‘liefde weerklinkt’ in een van de lokale talen in Kameroen

 ‘s Avonds mochten we de song op het Jazz-podium van Big Rivers samen met Ntjam Rosie ten gehore brengen. Een spannende aangelegenheid: voor de helft van het gezelschap was dat het allereerste podium-optreden ooit!

Fotograaf: Jan Tito

Het optreden zal de hitparades niet halen, maar het was natuurlijk wel een hele mooie kans om de stedenband bij een wat breder publiek onder de aandacht te brengen – met heel veel dank aan Ntjam Rosie, de geweldige deelnemers en de organisatoren van Big Rivers!

De talentvolle opkomende videomaker Vincent Gard maakte een hele mooie video van de hele ‘making off’ van onze stedenband-song. Kijk hier en geniet! De song zal wat ons betreft nog vaak worden gezongen!

“De relatie met Dordrecht is van onschatbare waarde voor Bamenda, een groeiende kosmopolitische stad, die een grote duw naar verdere economische ontwikkeling verwacht.”

Jude Waindim, ambtenaar Internationale Samenwerking, gemeente Bamenda