O- en X-benen

Kinderen met belemmeringen in hun motoriek

In Bamenda zet vrijwilliger Gonnie Walrecht zich, met veel andere Dordtenaren, in om de gezondheid en het welzijn van kinderen met mobiliteitsproblemen te bevorderen. Dit is het algemene doel. Bijvoorbeeld kinderen met O- en X-benen, klompvoeten en heupproblemen, kunnen dankzij donaties lokaal een consult van artsen ontvangen en worden behandeld. De doelgroep zijn dus kinderen met mobiliteitsproblemen in Bamenda en omgeving. Sinds 2001 zijn al veel van deze kinderen geholpen. De activiteiten hiervoor zijn doorlopend.

Grootmoeder met kind dat, gesteund door Gonnie, weer rechte beentjes heeft. Foto: Jan Tito

Behandeling van de kinderen met motoriek problemen:

Vrijwilligster Gonnie Walrecht brengt jaarlijks een bezoek aan Sajocah, een regionaal revalidatiecentrum in Bafut, geleid door zuster Celestine. In dit centrum  worden kinderen, met name meisjes, met fysieke beperkingen geconsulteerd en behandeld. Het probleem kan soms al worden verholpen door het geven van kalksupplementen (geschikt voor kinderen onder de 2 jaar) of te zwachtelen, het geven van fysiotherapie, het aanbrengen van braises en, in bijzondere gevallen, een operatie.

De behandelingen bij revalidatiecentrum Sajocah betekenen dat deze kinderen weer samen met hun leeftijdsgenootjes kunnen spelen en rennen. Zij kunnen veelal door een behandeling een normaal leven gaan leiden, met kans op werk en mogelijk later een gezin. Onze aandacht gaat ook vooral naar kinderen die naast mobiliteitsproblemen ook nog een mentale beperking hebben, omdat het juist van belang om hen op de been te helpen.

Resultaten:
Dankzij de donaties van inwoners van Dordrecht en elders, hebben vele kinderen

Benodigd geldbedrag:
Voor 10 euro kan een kind een consult of behandeling ontvangen in het ziekenhuis.

Wil je een kind helpen op eigen benen te staan?
Jouw gift is van harte welkom! Maak jouw bijdrage over op rekeningnummer NL 13 INGB 0009 1919 91 onder vermelding van ”OX-kinderen”.

“Een stedenband is geen speeltje van de gemeente, maar een investering in de toekomst.”

Burgemeester Arno Brok, Dordrecht