Wat is een stedenband

Een stedenband is een formele vriendschapsband of partnerschap tussen een Nederlandse stad en een stad in een ander land. Doel van zo’n band is om kennis te delen, van elkaars cultuur te leren en/of om elkaar op een bestuurlijk niveau te ondersteunen.

Stedenbanden zijn een vorm van internationale gemeentelijke samenwerking. Zij zijn ontstaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om nieuwe conflicten te voorkomen werden samenwerkingsverbanden tussen verschillende Europese gemeenten aan gegaan. De burgers van gemeenten uit verschillende Europese landen werden door middel van stedenbanden en vriendschapsprojecten bij elkaar gebracht zodat er meer wederzijds begrip zou ontstaan.

In de jaren zestig werden veel stedenbanden aangegaan vanuit een idealistisch motief. Nederlandse gemeenten gingen gemeenten in ontwikkelingslanden steunen omdat ze erg arm waren of politiek onderdrukt werden.

Vanaf het jaar 2000, toen de VN een campagne startte om gemeenten meer te betrekken bij het behalen van de Millennium ontwikkelingsdoelstellingen, zijn Nederlandse gemeenten meer verantwoordelijkheid gaan nemen. Zij zijn manieren gaan zoeken om bij te dragen aan mondiale problemen zoals armoede en analfabetisme. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer gemeenten zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking en projecten uitvoeren in derde wereldlanden.

Meer recent is als streven bij een aantal stedenbanden de wens toegevoegd om ook economisch voordeel te halen uit een dergelijke interstedelijke relatie.

Wij werken samen met

  • Wereldwinkel

    De Wereldwinkel in Dordrecht en in Gorinchem steunen in 2017 de inwoners van Bamenda. Zij zamelen specifiek geld in voor schoon drinkwater in drie wijken van deze Kameroense stad.

  • Natuur- en Milieu Centrum Gorinchem

    Het Natuurcentrum Gorinchem organiseert in 2016 voor de tweede keer de sponsorloop ‘Wandelen voor Water’ in Gorinchem om geld in te zamelen voor schoon drinkwater in Mankon in Bamenda. Hiervoor werken zij samen met de gemeente en diverse basisscholen in Gorinchem.

  • Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF)

    Het Nederlands Albert Schweizer Fonds (NASF) steunt ons met het realiseren van schoon drinkwater in de wijk Mankon in Bamenda.

     

  • ROC Da Vinci College

    Het Da Vinci College heeft het voor hun studenten mogelijk gemaakt om stage in het buitenland te lopen. Het betreft stages in alle studierichtingen voor studenten van boven de 18, die een vlekkeloze schoolloopbaan hebben en Engels op HAVO-niveau spreken. Om stage lopen in Bamenda mogelijk te maken, werkt de Dordtse onderwijsinstellingen samen met de Stichting Dordrecht-Bamenda. Eind maart 2014 zijn de eerste 8 studenten naar Bamenda vertrokken. En eind februari 2016 vertrekt een nieuw duo studenten.

  • Pelican Rouge Coffee Roasters

  • Opnieuw & Co

  • Gemeente Dordrecht

    In 1996 heeft de gemeenteraad van Dordrecht unaniem besloten om een officiële stedenband met Bamenda in Kameroen aan te gaan. Op gemeentelijk niveau richt de samenwerking zich vooral op kennisuitwisseling over en het vergroten van de vaardigheden rond de thema’s ‘goed bestuur’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘milieu’. De uitwisseling vindt plaats door een ‘van-collega-tot-collega benadering’. Collega’s van de stad Bamenda bezoeken collega’s in Dordrecht en omgekeerd.

  • Albert Schweitzer Ziekenhuis

    Het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Bamenda Regional Hospital zijn vrienden geworden. De samenwerking zal minimaal drie jaar duren en is begin 2015 effectief van start gegaan. In eerste instantie is het de bedoeling dat gebruikte medische apparatuur en ziekenhuismeubilair van Dordrecht naar Kameroen worden verscheept. Later komt daar mogelijk kennisuitwisseling bij, in de vorm van bijvoorbeeld stages over en weer.

  • Morks Holster Drukkerij

    Drukkerij Morks & Holster steunt de band met Bamenda ‘in natura’. Zij sponsoren het drukwerk van de stichting.

  • HVC Groep

  • AgroDelta

    AgroDelta steunt de stichting regelmatig. In 2015 door te helpen met het verschepen van een container met ziekenhuismateriaal naar Bamenda in Kameroen. En in 2017 met een gift om schoon drinkwater in Bamenda mogelijk te maken in drie wijken.

     

  • Wilde Ganzen

    Wilde Ganzen steunt ons met het realiseren van schoondrinkwater in de wijk Mankon in Bamenda. In 2015 liepen basissscholieren in Gorinchem mee met de Wandelen voor Water-campagne van Aqua4All en in 2016 zullen zij dit opnieuw doen om geld in te zamelen voor de wijkbewoners van Mankon. Wilde Ganzen verhoogt de opbrengst van de sponsorlopen met 50%.

Interesse in een samenwerking? »

“Een stedenband is geen speeltje van de gemeente, maar een investering in de toekomst.”

Burgemeester Arno Brok, Dordrecht