Nieuws

Opbrengst jubileumjaar

22 februari 2022

De stedenband tussen Dordrecht en Bamenda werd in 1996 officieel bekrachtigd door de gemeentebesturen van beide gemeenten. In datzelfde jaar werd ook de Stichting Dordrecht-Bamenda opgericht. De 25e ‘verjaardag’ van die heugelijke feiten hebben we vorig jaar – ondanks alle belemmeringen – uitgebreid gevierd. Daar zijn op deze site ook meerdere verslagen van te vinden. Maar wat heeft die viering van een kwart eeuw vriendschap nu precies opgeleverd?

Een overzicht:

  • Rond de 100 volwassenen – 75 personen in het publiek en 25 personen van de Dordtse Feesten, Vocal Harmony Academy en Joy2Dance crew – woonden het optreden tijdens Dordtse Feesten bij en maakten op deze manier ook kennis met de stedenband Dordrecht-Bamenda. Een deel van deze personen deed actief mee aan de veiling van schilderijen uit Bamenda en/ of kocht ansichtkaarten van de schilderijen. Dit leverde een bedrag op van ruim 700 euro, waarmee projecten en activiteiten in Bamenda zijn gefinancierd. Onder de gasten bevonden zich Hare Excellentie Liguemoh Ondoua Madeleine, de Kameroense ambassadeur in Nederland en Maarten Burggraaf, in de functie van loco-burgemeester van Dordrecht.

  • 226 kersverse ouderparen werden via onze geboorteschaapjes-actie geïnformeerd over de stedenband en haar jubileum. Hun pasgeboren kindjes kregen een jubileum T-shirtje voor hun geboorteschaapje!

Poster bij de schaapjesactie

  • Ruim 80 mensen – waaronder tenminste 10 uit onze zusterstad – deden mee aan het online event ‘History Will Teach Us’ dat we in samenwerking met De Bibliotheek AanZet organiseerden.

  • Ook na dit online event, dat live op Youtube en Facebook werd gestreamd, bleef de opname van het event beschikbaar via Youtube. Minstens 80 andere mensen hebben de video daar sindsdien bekeken.

  • Ruim 30 studenten en 4 docenten van het Da Vinci College maakten via 2 gastlessen en de voorbereiding en uitvoering van het jubileumdiner in Dordrecht kennis met de Stedenband Dordrecht-Bamenda en de Kameroense keuken. Indirect waren ook tenminste 5 personeelsleden van Restaurant Leo betrokken.

  • Ruim 50 studenten en 2 docenten van de National Polytech University Institute (NPUI) maakten via filmpjes uit Dordrecht en de voorbereiding en uitvoering van het jubileumdiner in Bamenda kennis met de Stedenband Dordrecht-Bamenda en de Nederlandse keuken.

  • 40 personen in Dordrecht en 25 personen in Bamenda konden op 6 november 2021 genieten van een jubileumdiner met Nederlandse en Kameroense gerechten. Onder de gasten in Dordrecht bevonden zich twee diplomaten van de Kameroense ambassade in Nederland en Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht.

  • Tijdens het jubileumdiner in Dordrecht liet burgemeester Kolff namens zijn ambtgenoot burgemeester Reinie Mélissant van Gorinchem weten dat de inwoners van Gorinchem ervoor hadden gekozen om 1000 euro te schenken aan de stedenband en dat de gemeente dit bedrag verdubbeld had!

Speech burgemeester Kolff

Cheque van de Gemeente Gorinchem voor de stedenband!

  • Dankzij het feit dat RTV Dordrecht, AD de Dordtenaar, Dordrecht Centraal, Studio de Witt en RTV Rijnmond door het jaar heen aandacht hebben besteed aan ons jubileum, hebben meer dan 1000 (extra) Dordtenaren en inwoners van de Drechtsteden indirect kennisgenomen van de stedenband en haar (jubileum)activiteiten

Truus Treep met de cheque van Mainnovation!

  • Vanuit de achterban van de stedenband in Dordrecht en in Bamenda hebben we door het jaar heen diverse columns en videoboodschappen ontvangen. Deze verhalen stonden vol met herinneringen, anekdotes en wensen voor de toekomst. Een deel van deze verhalen is gepubliceerd in nieuwsbrieven en via onze sociale media-kanalen. Een ander deel is getoond tijdens ‘History Will Teach Us’ en het jubileumdiner. Maar om het voor iedereen in Dordrecht en Bamenda mogelijk te maken om de verhalen te lezen, beluisteren en/ of bekijken, gaan we al deze bijdragen ook nog bundelen in een zogenaamd ‘digitaal geschiedenisboek’. Aan dit ‘geschiedenisboek’ wordt momenteel hard gewerkt. Zodra het klaar is, zullen wij iedereen daar uiteraard uitgebreid over informeren!

“Ik zag dat de juiste mensen aan dit project werken. Ze werken hier vanuit hun hart en dat zie je terug in de gebouwen.” (Ferrie over zijn werk bij de lagere school Mbingo)

Ferrie de Jong (servicemonteur)