Nieuws

Noodklok: Angst voor verdere escalatie tijdens lockdown rond verkiezingen en Youth Day

06 februari 2020

Op zondag 9 februari aanstaande vinden in Kameroen zowel lokale als parlementsverkiezingen plaats. Toen deze in 2019 werden aangekondigd, kwam daar vanuit het gehele land protest tegen. Ondanks alle protest zijn de plannen ongewijzigd voortgezet. De afgelopen maanden werden dan ook gekenmerkt door een steeds verder toenemende spanning, zéker in de Engelstalige regio waar zich onze zusterstad Bamenda bevindt – een regio die middelpunt is van een steeds gewelddadigere crisis, die inmiddels haar vierde jaar in is gegaan. Separatisten riepen op tot een boycot van de verkiezingen. Ook kondigden ze een totale lockdown af van 6 tot en met 12 februari: de inwoners van de Engelstalige regio’s mogen deze dagen hun huis niet verlaten. Hiermee willen de separatisten voorkomen dat mensen aankomende zondag hun stem uitbrengen of op 11 februari Youth Day gaan vieren. Vanaf vandaag hebben de mensen in onze zusterstad dus ‘huisarrest’. Wie dit niet respecteert, riskeert zijn leven….

Separatisten riepen in 2017 eenzijdig de onafhankelijke Republiek Ambazonia uit. De Engelstalige regio’s horen in hun ogen dus niet meer bij Kameroen en dienen daarom ook niet meer mee te doen aan verkiezingen voor het Kameroense parlement of andere verkiezingen binnen het Kameroense electorale systeem. Vandaar de oproep tot een boycot. In de oproep tot een boycot, staan de separatisten niet alleen. Ook landelijke oppositieleider Maurice Kamto (Franstalig) heeft – met de motivatie dat vrije en veilige verkiezingen nu niet haalbaar zijn –  opgeroepen tot een boycot. En vorige week nog kwam de prominente filmmaker Jean-Pierre Bekolo met het statement dat het geen zin heeft om te gaan stemmen terwijl het land in crisis is en de kandidaten niet met echte oplossingen komen.

In aanvulling op een boycot, kwamen de separatisten echter ook met een oproep aan kandidaten om zich terug te trekken. Kandidaten die zich desondanks verkiesbaar bleven stellen voor het vertegenwoordigen van de Engelstalige regio’s in het Kameroense parlement of voor een plek in een van de lokale raden in het Engelstalige deel, hebben de afgelopen periode te maken gekregen met bedreiging, geweld en ontvoeringen. Tegelijkertijd heeft het overheidsleger het aantal militaire raids in de regio enorm opgevoerd en daarbij grof geweld gebruikt: dorpen werden door plundering en brandstichting getroffen, wat leidde tot een nog verdere toename van het dodental en het aantal intern ontheemden dat de crisis inmiddels telt. Recent kwam de International Crisis Group met een allesbehalve opbeurend overzicht van de meest recente gewelddadigheden. Ook Amnesty International kwam met alarmerende cijfers. Uit deze stukken blijkt dat Franstalige grensregio’s inmiddels ook in het conflict tussen overheid en separatisten betrokken raken…

De afgelopen dagen hebben de inwoners van Bamenda en de wijdere regio dan ook geprobeerd uit de stad en het gebied weg te vluchten. Reisbureaus waren overvol en ticketprijzen stegen tot ongekende hoogte. Wie niet weg kon komen, zit vanaf vandaag tot 12 februari ‘vast’ vanwege de lockdown.

De lockdown loopt tot en met de datum van 12 februari door om zo niet alleen het stemmen, maar ook het vieren van Youth Day onmogelijk te maken. Youth Day is namelijk een nationale Kameroense feestdag die doorgaans plaatsvindt met een parade in bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders…

Vorig jaar werd rond Youth Day ook een lockdown ingesteld door de separatisten. Tijdens die lockdown was er een enorme toename van geweld,  het begin van de escalatie die tot de dag van vandaag doorzet.

De angst is dat de komende dagen wederom een explosie van geweld zal opleveren. We luidden daarom vandaag opnieuw de noodklok en roepen de internationale gemeenschap op om alles op alles te zetten om een einde te maken aan deze ellende!

“Een stedenband is geen speeltje van de gemeente, maar een investering in de toekomst.”

Burgemeester Arno Brok, Dordrecht