Nieuws

Nog geen vrede in Bamenda

13 januari 2021

Het jaar 2020 was een uitzonderlijk jaar. Een jaar waarin de focus lag op de Corona pandemie en het bestrijden daarvan. Ook wij hadden deze focus, met onze bijdragen aan de rubriek ‘Stedenbanden – Corona en het dagelijks leven’ en onze inspanningen om drie projecten ten behoeve van de strijd tegen COVID-19 in Bamenda gefinancierd te krijgen. Dat betekent echter niet dat het gewelddadige conflict in Engelstalig Kameroen er niet meer is, of dat we dat vergeten zijn…

We begonnen het jaar niet voor niets met de actie ‘Together for sisters in Bamenda’ om vrouwelijke slachtoffers van het geweld te steunen. Even waren we hoopvol, toen een van de separatisten-groepen in het voorjaar de oproep van Secretaris-Generaal van de VN António Guterres tot een algeheel staakt-het-vuren omarmde. Ook was er even hoop toen vertegenwoordigers van de regering in de zomer met een aantal van de belangrijkste separatisten-leiders in gesprek ging.

 

António Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties

Helaas was die hoop in beide gevallen van korte duur, en is het hele jaar door het geweld meermaals zeer heftig opgelaaid. Een klein lichtpuntje was dat in oktober voor het eerst in vier jaar de meerderheid van de kinderen weer naar school ging. Maar dat lichtpuntje kan niet verhinderen dat we ons grote zorgen blijven maken.

Ook in dit nieuwe jaar zullen we ons daarom blijven inspannen om het conflict nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. In de hoop dat dit zoveel druk teweeg brengt dat de verschillende actoren het geweld zullen staken en samen gaan werken aan oplossingen. Een vreedzaam einde aan het conflict zou het mooiste jubileumcadeau zijn dat we ons kunnen wensen!

“Stedenbanden stellen in staat om elkaar te leren kennen, wat wederzijds tot wetenschappelijke, economische of maatschappelijke voordelen en inzichten leidt.”

Kitty Kruger (fractievoorzitter Groen Links Dordrecht)