Nieuws

Meet-up o.l.v. Vincent Bijlo & koffie event ter gelegenheid afscheid Gerda Bosdriesz

06 september 2019

Op donderdag 12 september neemt Stichting Dordrecht Bamenda officieel afscheid van Gerda Bosdriesz. Ter gelegenheid van dit afscheid zijn er twee activiteiten: van 11.00 tot 15.00 uur een speciaal ‘Gerda Roast’ Koffie Event bij en in samenwerking met Pelican Rouge. Van 16.00 tot 18.30 uur een Meet-up bij en in samenwerking met de Stadsbibliotheek, in de Blauwe Kamer. Bij deze Meet-up is cabaretier, columnist, muzikant en schrijver Vincent Bijlo te gast. Het slotstuk van de dag is een receptie met lopend buffet, vanaf 18.30 uur in Café Americain.

 

 

Gerda Bosdriesz was 15 jaar voorzitter van de Stichting Dordrecht Bamenda. Voor die tijd zette ze zich als wethouder ook al in voor de stedenband. Vanwege deze jarenlange inzet wordt een mooi afscheid voor haar georganiseerd, met een dag-vullend programma. Naar haar eigen wens is dat programma vooral inhoudelijk van aard. De vertrekkend voorzitter zal uiteraard echter ook zelf in het zonnetje worden gezet.

‘Gerda Roast’ Koffie Event

Pelican Rouge Coffee Roasters in Dordrecht heeft speciaal voor deze gelegenheid koffiebonen uit de regio van Bamenda laten importeren door The Coffee Quest. Deze Cameroon Boyo Coffee is afkomstig van de Hilltop Farmers koffieboeren. Matti Foncha uit Kameroen is initiatiefnemer van het Hilltop Farmers Collaborative Direct Trade Model. Samen met de directeur van The Coffee Quest, Michiel Lampers, geeft hij een toelichting op de koffie en op hun samenwerking. Matti presenteert ook een brochure over het koffieproces en de impact van het conflict in Engelstalig Kameroen hierop. Daarna zien bezoekers hoe de ‘Gerda Roast’ wordt gebrand en kunnen ze de koffie ook proeven. De koffie komt in mooie, speciaal ontworpen zakken. Het ontwerp is van Kevin Rietveld, vrijwilliger van Stichting Dordrecht Bamenda. Na afloop van de Meetup is de koffie te koop in de bibliotheek. De opbrengst gaat naar het noodhulpfonds van de stedenband. Partners van de stedenband en eventueel ook andere organisaties uit Bamenda en omgeving kunnen hiermee slachtoffers ondersteunen van de crisis die helaas nog steeds voortduurt.

Meetup over nut & noodzaak lokaal internationaal samenwerken

In de Blauwe Kamer van de Stadsbibliotheek gaan diverse sprekers, ‘live’ of via een videoboodschap, in op het thema van deze dag: ‘De Band – nut & noodzaak van lokaal internationaal samenwerken’. Onder andere burgemeester Wouter Kolff, Directeur Directie Sub-Sahara Afrika van het Ministerie van Buitenlandse zaken Paul Litjens, presentatrice, actrice en schrijfster Anousha Nzume en een speciale gast uit Kameroen komen aan het woord. Daarna volgt een interactief debat met alle sprekers én het publiek over de nut en noodzaak van lokaal internationaal samenwerken en het vergroten van de betrokkenheid. Dit allemaal onder leiding van Vincent Bijlo. Columns, gedichten, muziek en dans omlijsten het geheel.

Receptie

Na het Koffie event en de Meet-up is het slotstuk een borrel met een lopend buffet in Café Americain in de Stadsbibliotheek. Onder het genot van een hapje, drankje en Kameroense muziek kunnen bezoekers persoonlijk afscheid nemen van Gerda en alvast kennismaken met haar opvolger, Annemiek Schipper.

“Stedenbanden stellen in staat om elkaar te leren kennen, wat wederzijds tot wetenschappelijke, economische of maatschappelijke voordelen en inzichten leidt.”

Kitty Kruger (fractievoorzitter Groen Links Dordrecht)