Nieuws

Jubileumevenement ‘HISTORY WILL TEACH US’

11 augustus 2021

Op vrijdag 27 augustus aanstaande vindt vanaf 16:00 uur het ONLINE event ‘History Will Teach Us’ plaats. Dit tweede evenement waarmee het zilveren jubileum van de stedenband wordt gevierd, wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek AanZet.  Tijdens het event, te volgen via het YouTube Live kanaal van de Stadsbibliotheek Dordrecht, wordt de geschiedenis van Dordrecht, van zusterstad Bamenda en van de stedenband zelf onder de loep genomen.

Na een welkomstwoord van onze voorzitter Annemiek Schipper en van burgemeester Wouter Kolff (per video), vindt een interview plaats met professor Nkwi. Professor Nkwi, is de afgelopen periode voor ons op onderzoek gegaan naar de geschiedenis van de stad Bamenda. Hierover staat namelijk maar heel weinig op papier. Tijdens het interview zal duidelijk worden hoeveel hij te weten is gekomen!

Vervolgens volgt een video van drie studenten journalistiek van de National Polytech University Institute (NPUI) in Bamenda. Zij zijn voor ons de geschiedenis achter een aantal gebruiken en voorwerpen gaan achterhalen, en hebben hierover een korte video gemaakt. Op 27 augustus is de primeur!

Voor de geschiedenis van Dordrecht beginnen we ook met een korte video, namelijk de trailer van ‘Het ware verhaal – Dordrecht 800 jaar’. Deze film van de Dordtse filmmaker Clarissa Griffioen en Dordtse kunstenaar Yvo van der Vat, duikt dieper in de ontstaansgeschiedenis van Dordrecht en stelt kritische vragen. De film gaat in september in première. Na de trailer volgt een kort interview met Griffioen over wat haar en Van der Vat ertoe heeft bewogen de film te maken.

Met Elisabeth van Heiningen van het Dordts Historisch Genootschap gaan we tot slot in gesprek over de relatie van Dordrecht met het water, door de eeuwen heen. Het water speelt een dominante rol in de hele geschiedenis van de oudste stad van Holland en heeft ook een rol gespeeld bij het ontstaan van onze stedenband!

 

Al deze items over de geschiedenis van beide zustersteden, worden afgewisseld met videoboodschappen uit beide steden, vol herinneringen aan gebeurtenissen uit de 25-jarige geschiedenis van de stedenband. Ook is er na ieder item een optreden van een Dordtse artiest. Respectievelijk stadsdichter Juno Rissema, rapper Far-I en singer-songwriter Arjen Loeve komen het event extra allure geven!

De middag wordt afgesloten met een heuse, door studenten van het DaVinci College ontworpen Dordrecht-Bamenda pubquiz! Een van deze studenten, Michella Konu, zal de pubquiz samen met iemand van de organisatie presenteren. Hoeveel weet jij van Dordrecht, Bamenda en de stedenband? Doe mee aan de quiz om erachter te komen! Wie de vragen het beste beantwoordt, wint een heus Dordrecht-Bamenda pakket, met onder andere het allerlaatste pak Gerda Roast koffie uit Bamenda en verse Kameroense sambal!

Aanmelden voor het event hoeft niet, maar mag wel (graag zelfs!). Wie tijdens de pubquiz wil genieten van een borrelpakket à € 7,50 van Den Witten Haen/ Café Americain, kan het pakket tot uiterlijk vrijdag 20 augustus hier bestellen!

“Een stedenband is geen speeltje van de gemeente, maar een investering in de toekomst.”

Burgemeester Arno Brok, Dordrecht