Nieuws

Internationale vrouwendag: dochters van Dordrecht – èn Bamenda – in het zonnetje!

08 maart 2019

Het is vandaag internationale vrouwendag. Een dag om te vieren hoe veel vrouwen betekenen voor de samenleving. En een dag om stil te staan bij vrouwenrechten, en bij het feit dat deze wereldwijd helaas nog veel te vaak met voeten getreden worden.

Dit jaar vieren we ook 100 jaar vrouwenkiesrecht. In Dordrecht is dat één van de aanleidingen om aandacht te geven aan ‘Dochters van Dordrecht’: vrouwen die veel betekend hebben, en vaak nog steeds veel betekenen, voor de stad. Dit weekend – vandaag, morgen en zondag – komen beide vieringen samen!

 

 

V.l.n.r.: Veronica Kini & Gerda Bosdriesz, Truus Treep en Gonnie Walrecht

Stichting Dordrecht Bamenda heeft deze vieringen aangegrepen om vier vrouwen te nomineren voor de titel van ‘Dochter van Dordrecht’:

Wat alle vier de vrouwen voor wat betreft hun betekenis voor Dordrecht met elkaar gemeen hebben, is hun inzet voor de stedenband tussen Dordrecht en Bamenda. Daarnaast geldt voor elk van hen dat ze op hun eigen wijze nog meer hebben betekend en nog steeds betekenen voor de stad. Door hun namen hierboven aan te klikken, is op de website van ‘Dochters van Dordrecht’ onze uitgebreide motivatie voor hun nominatie te lezen.

Naast ‘dochter van Dordrecht’ zijn de vier dames eigenlijk ook ‘dochters van Bamenda’. Gerda, Gonnie en Truus zijn dit vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor onze zusterstad via diverse projecten. En Veronica vanwege haar dagelijkse strijd voor een beter leven voor vrouwen en kinderen in Bamenda.

Ondanks de crisis probeert Veronica haar dappere werk voort te zetten. Dat lukt niet altijd: vandaag is er bijvoorbeeld weer een ‘lockdown’ waardoor het openbare leven stil ligt.

We hopen dat in de nabije toekomst de vrede terug zal keren, zodat Veronica haar goede werk weer voluit kan doen. Internationale aandacht voor de crisis en druk op de strijdende partijen om het geweld te staken blijft daarvoor hard nodig!

“De relatie met Dordrecht is van onschatbare waarde voor Bamenda, een groeiende kosmopolitische stad, die een grote duw naar verdere economische ontwikkeling verwacht.”

Jude Waindim, ambtenaar Internationale Samenwerking, gemeente Bamenda