Nieuws

Gonnie Walrecht in Bamenda: “Legkippen hebben hun eerste eieren gelegd”

19 juni 2018

 

“Het was dit keer een bizarre reis,” vertelt vrijwilliger Gonnie Walrecht over haar bezoek aan Bamenda eind maart, begin april 2018. “Vanwege de recessie in Kameroen zijn veel winkels in de stad en regio gesloten. Er is weinig tot geen handel en daardoor veel extra armoede.”

Ook de huidige politieke situatie in de Engelstalige regio’s van het land, waar Bamenda toe behoort, is zichtbaar. “Er is een avondklok ingesteld en op maandag geen groente- en warenmarkt,” zegt Gonnie. “Verder waren er gebieden met veel politie en militaire obstakels, waar we niet konden reizen. Waardoor we helaas niet alle kinderen konden bezoeken.”

Bezoeken aan kinderen met beperkingen

Ieder jaar bezoekt Gonnie Walrecht onze zusterstad Bamenda en het naburige Bali in Kameroen. Ze zet zich al vele jaren in voor kinderen met (meervoudige) mentale en/of fysieke beperkingen en probeert er altijd een aantal te bezoeken. “Dit keer hebben we een aantal kinderen dus niet kunnen zien,” vertelt de vrijwilliger. “Dat is wel erg jammer. Ik had zeven gezinnen op mijn lijstje staan, maar ik heb slechts één gezin kunnen bezoeken.”

 

MOGGA-moeders

Gelukkig kon Gonnie Walrecht wel de moeders van MOGGA (Mothers of God’s Grace Association) bezoeken. Dit is een zelfhulpgroep van een twintigtal moeders van kinderen met (meervoudige) mentale en/of fysieke beperkingen. Gonnie ondersteunt deze moeders mentaal en financieel. De vrouwen hebben met een microkrediet een kippenproject opgezet. Er lopen nu 200 legkippen rond, die onlangs hun eerste eieren hebben gelegd. Met de eierverkoop zal inkomen voor MOGGA worden gegenereerd.

Het project verloopt nog niet vlekkeloos. De zorg voor zoveel kippen tegelijk is nieuw voor ze. “Ik ging bij de kippen kijken en zag dat het watersysteem niet werkte. Het werd meteen schoongemaakt toen ik hen erop wees. Maar later in de week zag de bij het project betrokken veearts opnieuw dat het watersysteem niet werkte. De moeders hebben ons nu beterschap beloofd en gaan nu meer opletten.”

MOGGA: Alleen voor actieve leden

37 moeders van een kind met een beperking hadden zich ingeschreven bij MOGGA. Maar een aantal komt nooit opdagen. “Er zijn maar 20 moeders echt actief binnen MOGGA,” vertelt Gonnie. “De actieve leden hebben daarom zelf besloten om met z’n twintigen door te gaan. Ze willen alleen leden bij MOGGA die echt betrokken zijn en zich oprecht inzetten voor hun kinderen. Want daar gaat het om! Degenen die niet kwamen opdagen, worden niet meer uitgenodigd en krijgen ook geen hulp meer van MOGGA.”

Samenwerking met SEEPD

De MOGGA-moeders en Gonnie hebben nog een succes geboekt. Ze gaan samenwerken met de coördinator van het Socio Economic Empowerment of Persons with Disabilities (SEEPD), een ontwikkelingsprogramma voor hulp aan gehandicapten in het noordwesten van Kameroen.

“De MOGGA-moeders en ikzelf weten veel kinderen met een beperking te vinden,” zegt Gonnie. “We kunnen die kinderen echter niet allemaal zelf helpen. We nemen vanaf nu rechtstreeks contact op met de SEEPD-coördinator. Deze stuurt een veldwerker naar het gezin en biedt hulp waar nodig. Eén veldwerker is zelf moeder van een kind met beperkingen en lid van de MOGGA.”

 

Wendel van der Sluis

Vrijwillig Web-redacteur, Contentschrijver & Webmaster Stichting Dordrecht Bamenda

“De relatie met Dordrecht is van onschatbare waarde voor Bamenda, een groeiende kosmopolitische stad, die een grote duw naar verdere economische ontwikkeling verwacht.”

Jude Waindim, ambtenaar Internationale Samenwerking, gemeente Bamenda