Nieuws

Gerda Bosdriesz uitgezwaaid als voorzitter

24 december 2019

Op donderdag 12 september jl. hebben we na vijftien jaar afscheid genomen van onze voorzitter Gerda Bosdriesz. Midden op die dag was er een ontmoeting bij Pelican Rouge Coffee Roasters waarin koffie uit Kameroen centraal stond. En vanaf 16.15 uur was er een sprankelende afscheidsbijeenkomst in de Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt, gevolgd door een receptie met lopend buffet in Café Americain.

‘Gerda roast’ bij Pelican Rouge

De Coffee roaster Pelican Rouge is gevestigd aan de Leeghwaterstraat in Dordrecht. Speciaal voor het afscheid van Gerda waren er koffiebonen geïmporteerd uit de regio van Bamenda door The Coffee Quest. Deze Cameroon Boyo Coffee is afkomstig van de Hilltop Farmers koffieboeren. Matti Foncha uit Kameroen is initiatiefnemer van het Hilltop Farmers Collaborative Direct Trade Model. Samen met de directeur van The Coffee Quest, Michiel Lampers, gaf hij een toelichting op de koffie en op hun samenwerking. Matti presenteerde ook een brochure over het koffieproces en de impact van het conflict in Engelstalig Kameroen hierop. Door Pelican Rouge werd een bijzondere ‘Gerda Roast’ koffie gebrand en in een originele verpakking verpakt.

Impressie koffie-event Pelican Rouge voor afscheid Gerda Bosdriesz – Fotograaf: Jan Tito

Meetup over nut & noodzaak lokaal internationaal samenwerken

In de Blauwe Kamer van de Stadsbibliotheek vond vanaf 16.15 uur een ontmoeting plaats waaraan door tal van sprekers en zangers medewerking werd verleend. Columnist, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo was dagvoorzitter. Hij vervulde die rol op bekwame wijze.

Achtereenvolgens werd het volgende programma geboden:

 • Openingswoord en Kameroense dans door Judith Moni Ateba, vrijwilliger Stichting Dordrecht-Bamenda
 • Kort welkomstwoord van Chantal Kunnen, manager bibliotheken, Bibliotheek aan Zet
 • Interview door Vincent Bijlo met Annemieke Schipper, onze nieuwe voorzitter van de Stichting Dordrecht Bamenda
 • Toespraak door Wouter Kolff, Burgemeester van Dordrecht
 • Mary Ruisch spreekt haar column uit
 • Videoboodschap door Anousha Nzume, schrijfster en presentatrice
 • Toespraak door Paul Litjens, afdelingshoofd Directie Sub Sahara Afrika, Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Videoboodschap door Sanne van Grafhorst, journaliste Nederlands Dagblad
 • Interview van Vincent Bijlo met Veronica Kini, voorzitter Ntankah Village Women Common Initiative Group

Impressie MeetUp Afscheid Gerda Bosdriesz – Fotograaf: Jan Tito

Na dit eerste gedeelte van het zeer boeiende programma was het tijd voor een korte pauze, maar al snel werd het programma voortgezet met:

 • Een videoboodschap van oud-burgemeester Brok, nu Commissaris van de Koning in Friesland
 • Toespraak door Matti Foncha, initiatiefnemer van het Direct Trade programma van de Hilltop Farmers uit Bamenda en omgeving
 • Discussie met de zaal o.l.v. dagvoorzitter Vincent Bijlo. Daarbij gingen Gerda en Annemiek in debat met het in grote getalen aanwezige publiek
 • Dichterlijke impressie van de middag door Jaime Quant, Spoken Word Artist
 • Videoboodschap Ntjam Rosie, Kameroens-Nederlandse jazz-artieste
 • En ten slotte een optreden van een gelegenheidskoor met o.a. oud-Balans-koorgenoten van Gerda

Vervolg impressie MeetUp Afscheid Gerda Bosdriesz – Fotograaf: Jan Tito

Al met al een zeer sprankelend programma. De circa 80 aanwezigen hadden het uitstekend naar hun zin. En dat gold ook Gerda zelf die zichtbaar genoot van het programma, evenals haar moeder, die ook tot de aanwezigen behoorde.

Vervolgens vond als laatste onderdeel een gezellig lopend buffet plaats in Café Americain in de Stadsbibliotheek. Onder het genot van heerlijke Kameroense lekkernijen, een drankje en Kameroense muziek werd door de aanwezigen persoonlijk afscheid genomen van Gerda. En was er gelegenheid kennis te maken met haar opvolger, Annemiek Schipper.

Ook kon de ‘Gerda roast’ worden gekocht. De opbrengst gaat naar het noodhulpfonds van de stedenband. Partners van de stedenband en eventueel ook andere organisaties uit Bamenda en omgeving kunnen hiermee slachtoffers ondersteunen van de crisis die helaas nog steeds voortduurt. De koffie is, via de Stichting, overigens nog steeds te koop! Stuur ons in geval van interesse een email!

Samengevat een mooi afscheid voor en van Gerda. Zij heeft dat voor al haar inzet voor onze stedenband van harte verdiend.

“Stedenbanden stellen in staat om elkaar te leren kennen, wat wederzijds tot wetenschappelijke, economische of maatschappelijke voordelen en inzichten leidt.”

Kitty Kruger (fractievoorzitter Groen Links Dordrecht)