Nieuws

Eerste COVID-19 preventie project in Bamenda van start dankzij gulle giften

17 juli 2020

Op dinsdag 14 juli jl. kwam de officiële bevestiging van het Corona-fonds van Wilde Ganzen dat een bedrag van € 1192,- was overgemaakt naar de National Polytech University Institute (afgekort NPUI of polytechnische universiteit) in Bamenda. Daarmee kan in Bamenda het eerste COVID-19 preventie project van start: er zullen herbruikbare mondkapjes van gekocht worden voor alle studenten en personeel, extra handwas-faciliteiten op het terrein van de universiteit geplaatst worden die met de voet bediend kunnen worden, hand-gel flacons van gekocht worden voor bij de ingang en in alle lokalen, checklists gemaakt en thermometers gekocht worden voor snelle controle van studenten en personeel op ziekteverschijnselen of koorts en voorlichtingsmaterialen van gemaakt worden voor het geven van voorlichting op en buiten de campus. Het geld voor dit project komt voor 50% van Wilde Ganzen en voor 50% van inzamelingsacties die Stichting Dordrecht Bamenda de afgelopen periode in Dordrecht uitvoerde. Een gulle gift van het Dordtse bedrijf Mainnovation vormde de hoofdmoot van het ingezamelde bedrag.

Deze handwasmachine met voetbediening zal worden geplaatst op diverse plekken op de NPUI

Mainnovation is al jaren betrokken bij Bamenda, onder andere via een samenwerkingsverband met de polytechnische universiteit. Vanwege deze meerjarige, prettige samenwerking met de NPUI, hoefde Mainnovation niet lang na te denken toen het verzoek voorbij kwam om bij te dragen aan het COVID-19 preventie project van de universiteit. “Onderwijs en kennisoverdracht zijn enorm belangrijk voor de samenleving en economie, zeker in een regio in ontwikkeling zoals die van Bamenda. De Corona-crisis heeft dit een stuk ingewikkelder gemaakt. Maar dankzij dit project is lesgeven op de polytechnische universiteit straks in ieder geval vanuit gezondheidsperspectief weer op een veilige manier mogelijk”, aldus Mark Haarman, Managing Director van Mainnovation.

Francis Ngala, griffier (Registrar) van de NPUI

COVID-19 preventie is in Bamenda van levensbelang. Waar Kameroen aan het begin van de Corona-crisis relatief weinig besmettingen telde, is het aantal de afgelopen weken snel opgelopen: inmiddels telt het land 15.173 officieel bevestigde besmettingen. De grootste piek tot nu toe was heel recent: op 6 juli kwamen er op 1 dag 1445 nieuwe besmettingen bij! Francis Ngala, griffier van de polytechnische universiteit, liet gisteren weten dat er “ook in de regio van Bamenda een duidelijke toename is in het aantal gevallen”. Een verdere toename is gevaarlijk, vooral ook omdat door het nu al bijna 4 jaar durende conflict tussen de regering en gewapende separatisten het gezondheidszorgsysteem in de gehele Engelstalige regio van Kameroen zeer kwetsbaar is.

Officiële cijfers COVID-19 in NorthWest regio – werkelijke aantal ligt waarschijnlijk (veel) hoger

Om die reden blijft Stichting Dordrecht Bamenda dan ook hard verder gaan met fondsenwerving: er zijn nog twee andere partners die steun hebben gevraagd voor COVID-19 preventie. Het geld dat de stichting ophaalt – en dat eveneens verdubbeld zal worden door Wilde Ganzen – zetten zij in om op diverse plekken in Bamenda hygiëne maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, om mensen die hun werk verloren hebben nieuwe vaardigheden aan te leren zoals online verkopen en produceren van mondkapjes, om aangepast digitaal lesmateriaal te ontwikkelen voor kinderen met een beperking en om de zwaarst getroffenen van voedselhulp en psychosociale hulp te voorzien.

Fondsenwerving via de wekelijkse wijkmarkt bij de Groeituinen in Oud-Krispijn

Sinds eind mei heeft de stichting al flink wat geld ingezameld, onder andere door de verkoop van jam, honing en koffie op de wekelijkse ‘Corona-proof’ wijkmarkt bij de Groeituinen op de Patersweg 53 in Oud-Krispijn. Deze markt is iedere woensdag van 13:00 tot 16:00 uur en gaat -bij goed weer- nog de hele zomer door. Om de nog missende € 4430,- binnen te halen, zet de stichting naast op bovengenoemde wijkmarkten ook in op de verkoop van kaartjes voor het exclusieve jubileumdiner van de stedenband, die volgend jaar haar 25-jarige jubileum viert. Wie nu een kaartje koopt, helpt nu de gevolgen van Corona in Bamenda beperken, en kan volgend jaar genieten van een heerlijk driegangen-diner, inclusief drankjes!

Verder zal de stichting dit najaar, op vrijdag 9 oktober van 15:00 tot 17:00 uur een grote veiling organiseren, met niemand minder dan burgemeester Kolff als veilingmeester! Wie een voorwerp of dienst wil aanbieden op deze veiling, kan dit per mail (info@dordrecht-bamenda.nl) of via Facebook laten weten!

“Een stedenband is geen speeltje van de gemeente, maar een investering in de toekomst.”

Burgemeester Arno Brok, Dordrecht