Nieuws

Een nieuw jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden!

22 februari 2022

Het is eind februari 2022, en dus is ‘de kop van het jaar’ eraf. Het grootste deel van het jaar ligt echter nog voor ons. Wat gaat dit jaar ons brengen?

Wat het ons in ieder geval gaat brengen, is de uitvoering van een tweetal mooie projecten in Bamenda. Over het voedsel- en zadenproject van de Ntankah Village Common Initiative Group (NVWCIG) informeerden we jullie al uitgebreid. Het andere project is ook een ‘farm project’: naast basisschool Mbingo voor doven en slechthorenden ligt namelijk een grote akker en in het gebouw zit een verouderde kippenhouderij. Met dank aan de enorme gift van € 10.000,- van het Dordtse bedrijf Mainnovation kan laatstgenoemde opgeknapt worden en kan eerstgenoemde omgetoverd worden tot een grote moestuin.

Dit ‘farm project’ zal dit jaar starten en in meerdere fasen uitgevoerd worden. Doel is:

  • Dat de leerlingen van Mbingo na afloop van het project les kunnen gaan krijgen in tuinieren en het houden van kippen.
  • Dat een deel van de opbrengst van de moestuin en kippenhouderij gebruikt gaat worden voor het voeden van de leerlingen en leerkrachten.
  • Dat een deel van de opbrengst verkocht gaat worden op de markt, opdat de winst gebruikt kan worden voor het onderhoud van de school.

Meer over Mbingo – een school die inmiddels gefuseerd is met een reguliere basisschool, zodat kinderen met gehoorproblemen en kinderen zonder gehoorproblemen samen les kunnen krijgen – kan je hier lezen. Uiteraard zullen we door het jaar heen updates geven van hoe het met beide projecten in Bamenda gaat!

Daarnaast zullen we dit jaar ook in Dordrecht zichtbaar zijn. Wie nader – of hernieuwd – wil kennismaken met onze stedenband, kan in ieder geval de datum zaterdag 14 mei in zijn of haar agenda schrijven. Die dag is door vrijwilligers-koepelorganisatie INZET078 uitgeroepen tot ‘Open Deuren Dag Vrijwillige Inzet’ en inwoners van Dordrecht kunnen die dag tussen 11:00 en 17:00 uur kennismaken met alle vrijwilligersorganisaties die onze mooie stad rijk is. De stedenband Dordrecht-Bamenda is die dag te vinden op de ‘Beleefmarkt’ bij Cultureel Centrum Sterrenburg aan het Dalmeyerplein 10 te Dordrecht.

Behalve op bovengenoemd moment, hopen we ook zichtbaar te zijn door aan te haken bij een of meer festivals of open dagen in Dordrecht. Op internationale dagen als Internationale Vrouwendag (8 maart), Afrika Dag (25 mei) en de Internationale Dag van de Vrede (21 september) zullen we bovendien eveneens van ons laten horen.

Wat we op al die momenten precies gaan doen, staat echter nog niet vast.  Heel graag willen we hier namelijk samen met onze vrijwilligers, onze samenwerkingspartners (bedrijven, onderwijspartners en overige maatschappelijke partners) in Dordrecht en ook samen met jou over brainstormen! Heb je dus een leuk idee voor een activiteit of actie? Aarzel dan niet om het ons te laten weten! We kijken dan graag samen met jou of en hoe we het kunnen uitwerken! Bij voorbaat dank & graag tot ziens dit jaar!

 

“Stedenbanden stellen in staat om elkaar te leren kennen, wat wederzijds tot wetenschappelijke, economische of maatschappelijke voordelen en inzichten leidt.”

Kitty Kruger (fractievoorzitter Groen Links Dordrecht)