Nieuws

Crisis in Bamenda: vrede nog steeds ver weg

30 maart 2019

De situatie in Bamenda en in de rest van het Engelstalige deel van Kameroen, is sinds de jaarwisseling verder verslechterd. Vlak voor de Kerst brachten de burgemeesters en inwoners van Dordrecht en Gorinchem per video een boodschap van vrede aan Kameroen. Helaas lijkt de vrede nog steeds heel ver weg: van 4 tot en met 14 februari zijn tijdens een zogenaamde ‘lockdown’ in de gehele Engelstalige regio vreselijke mensenrechtenschendingen gepleegd.

Na deze ‘lockdown’ is de rust nooit meer helemaal teruggekeerd. De meeste scholen zijn dicht, er zijn voedsel- en medicijntekorten en het publieke leven wordt door de vechtende partijen regelmatig totaal plat gelegd. Sinds medio maart neemt het aantal doden bovendien weer toe.

Vanuit Bamenda en omgeving, alsmede van bezorgde inwoners uit heel Nederland komen inmiddels al enige tijd noodkreten binnen. Mensen vragen om meer internationale aandacht, in de hoop dat dat een einde maakt aan het geweld. Hierdoor kan er dan ruimte komen voor humanitaire hulp en een inclusieve vredesdialoog.

 

Stichting Dordrecht Bamenda maakt zich nog altijd grote zorgen over de situatie. Gelukkig staat de stichting hierin niet alleen: diverse landen, waaronder Nederland, hebben zich hier al over uitgesproken, onder andere in de VN Veiligheidsraad in december 2018. Recent spraken de Verenigde Staten, de Europese Commissie en de Verenigde Naties zich opnieuw stevig uit over de situatie in Kameroen, die ook buiten de Engelstalige regio steeds onrustiger wordt. Gezien het voortduren van de crisis is het echter nog niet voldoende.

De stichting pleit er daarom bij het Europees Parlement voor dat het zich door middel van een resolutie uitspreekt tegen de mensenrechtenschendingen. Daarnaast hoopt de stichting dat meer media-aandacht (zoals het item dat RTV Dordrecht over de situatie maakte) ertoe zal leiden dat nog meer mensen, organisaties en overheden druk uit gaan oefenen op de partijen in het conflict.

Onze samenwerkingspartners proberen ondanks alle ellende hun werkzaamheden voort te zetten: voor vrouwen, voor kinderen, voor onderwijs, voor schoon drinkwater en voor duurzaamheid. Zij hebben onze steun nu harder nodig dan ooit. Wil je meehelpen? Laat dit dan weten door te mailen naar info@dordrecht-bamenda.nl.

“Wij kunnen erg veel opsteken van de manier waarop zorgverleners in zwaardere omstandigheden en met minder middelen toch hun patiënten zo goed mogelijk helpen.”

Gert-Jan van Heiningen (voorzitter Commissie Buitenland, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht)