Nieuws

Corona-column Kitty Kruger: Vrijheidsbeperking is iets waar we maar moeilijk mee kunnen leven

10 juni 2020

De afgelopen maanden heb ik sterk moeten denken aan mijn vrienden in Bamenda. Ook daar kennen zij een lock-down. Ze kenden er al een eerder dan dat het virus uitbrak. Een heel andere dan onze zogenaamde ‘intelligente lock-down’. Een die opgelegd wordt door oorlog. Waarbij je niet het risico loopt om ziek te worden als je naar buiten gaat, maar verkracht, mishandeld of doodgeschoten.

Van een heel andere orde dan wat wij nu moeten ondergaan. Maar beiden vrijheid-beperkend: iets waar we – terecht – maar moeilijk mee kunnen leven.

Voor mij persoonlijk betekent de Corona-crisis een tijd van aanpassing en bezinning.

Ik ben meer thuis dan ik de afgelopen jaren ooit geweest ben. Ruim drie maanden geen uitgaansleven; geen theater, geen film, geen muziek, geen terras: weer even terug naar het boek.

Voor mijn werk hoef ik nu niet te reizen. 2 uur per dag geen stress van auto of OV. Dat is een verademing. Ik loop iedere ochtend ongeveer 5 kilometer “rondje Stad” om van mijn huis naar mijn thuiswerk te lopen: wakker worden en andere vroege vogels in de stad groeten!

Ik mis wel het fysieke contact met vele mensen. Elkaar eens goed omarmen, een kus, een houding die vaak meer zegt dan woorden. Daar kan geen digitaal contact tegenop.

Ik zie bovendien dat veel mensen het extra moeilijk hebben. De middenstand heeft het moeilijk, de cultuursector: de economie ligt op veel plaatsen nagenoeg plat. Veel mensen, die extra beperkt worden door de crisis, zoals ouderen in verpleeghuizen of kinderen in moeilijke thuissituaties.

Ik kan vooral wensen dat we met elkaar leren van deze situatie. En dat doen we ook wel. Ik zie veel mooie oplossingen ontstaan en meer begrip voor elkaar. Dit moeten we vasthouden.

Het is Tijd voor Verandering. Vrijheid van leven voor iedereen mogelijk maken is ons belangrijkste doel.

Deze crisis leert dat we daar met elkaar toe in staat zijn.

Kitty Kruger, fractievoorzitter GroenLinks Dordrecht (adoptie-partij stedenband Dordrecht-Bamenda)

De komende weken volgen nog meer video-berichten en columns van onze stedenband in deze rubriek. Bezoek deze website en onze Facebookpagina dus regelmatig voor updates!

 

“De relatie met Dordrecht is van onschatbare waarde voor Bamenda, een groeiende kosmopolitische stad, die een grote duw naar verdere economische ontwikkeling verwacht.”

Jude Waindim, ambtenaar Internationale Samenwerking, gemeente Bamenda