Nieuws

Corona-column Gea Davids: Blijf gezond!

07 mei 2020

Ik mis de kopjes koffie bij Post of het Magazijn en het slenteren door de mooie Dordtse binnenstad. Je niet bewust hoeven zijn van afstand houden. Ik mis mijn kapper omdat mijn coupe al aan een knipbeurt toe was toen de lockdown net inging. Zoveel dingen die je niet meer kan doen. Internationale betrekkingen alleen digitaal onderhouden haalt het echt niet bij persoonlijke ontmoetingen…

Ik verwonder me over het aanpassingsvermogen van de mensen. Nieuwe gewoontes ontstaan. Zo gaan mijn man en ik tegenwoordig iedere avond na het eten een wandeling maken. Dat zien we veel meer stellen doen. En steevast wordt er dan altijd gegroet en ook vaker een praatje gemaakt. Mooi om dan toch die saamhorigheid te voelen.

Ik geniet meer dan andere jaren van mijn tuin nu ik het iedere dag van zo dichtbij meemaak. Het kopje koffie tussen het groen tijdens een pauze van het thuiswerken. Het verwelkomen van een nieuwe tuinplant die ineens de kop weer opsteekt. De kleine dingen in het leven.

Ik begin gewend te raken aan video vergaderen. Snap niet dat ik eerder uren reisde voor een overleg in Utrecht of verder met een beperkt aantal mensen.

Ik word blij van alle vindingrijke en nieuwe initiatieven die in de stad ontstaan. Nieuwe businessmodellen en mensen die acties starten voor mensen die het minder hebben. Balkonconcerten en videofeestjes.

Ik maak me zorgen over al die partijen die het moeilijk hebben. Ouderen, alleenstaanden, bedrijven die het moeilijk hebben. Kan de omvang daarvan nog niet bevatten.

Ik hoop dat we met elkaar en voor elkaar deze crisistijd goed doorkomen. De wereld verandert, dat staat vast. Ik wil erop vertrouwen dat we weer een goede manier zullen vinden de samenleving na deze crisis vorm te geven.

Blijf gezond!

Gea Davids, beleidsadviseur Internationale Betrekkingen, gemeente Dordrecht

Dit is de eerste column van de rubriek ‘Stedenbanden – Corona en het dagelijks leven’ – een rubriek met persoonlijke verhalen van mensen uit Dordrecht en haar zustersteden Recklinghausen, Hastings, Bamenda, Varna en Dordrecht (ZA). Op 5 mei werd, als aftrap, een video gelanceerd met boodschappen uit Dordrecht en Varna.

“Het bieden van hulp aan de kinderen en studenten in Bamenda die de toekomst van dit land vertegenwoordigen is van essentieel belang.”

Jasper Lipsch (medewerker Mainnovation, Dordrecht)