Nieuws

Corona-column: De scholen zijn weer begonnen in Bamenda; ik hou mijn hart vast

08 juni 2020

Recent moesten de bewoners van een aantal wijken in Bamenda zich nog thuis verschuilen gedurende de vuurgevechten tussen de Amba vechters en het Kameroense leger. Tegelijkertijd moeten de bewoners zich ook beschermen tegen het Coronavirus. Iedereen in Bamenda kent het woord Corona, maar nog weinigen begrijpen echt de gevaren van het virus. Tot nog toe valt het aantal slachtoffers in de NW Regio dat veroorzaakt is door het virus mee, althans volgens de officiële cijfers: eind mei telde de regio 44 besmettingen van 153 getesten, en 9 doden. Maar in Nederland waren de aantallen ook klein in het begin.

En zoals in Nederland het geval was, zag men ook hier de ernst van de situatie niet direct in. Er is hier geen “intelligente lock-down”. De restricties die de regering had ingesteld m.b.t. vervoersmiddelen en bars werden al gauw weer opgegeven toen de gevestigde industriële  belangen protesteerden: de taxi’s zijn weer overvol en de bars doen weer goede zaken. De NS en Nederlandse horeca zouden heel jaloers zijn.

De markt in Bamenda 

Als je op de markt rondloopt bons je telkens tegen een andere koper: zoiets als 1 meter 50 afstand houden is er gewoon niet bij. Veelvuldig handen wassen wordt aangemoedigd door de President die een groot aantal emmers, soms zelfs met een kraantje, heeft laten distribueren. Het enige wat hij niet gegeven heeft, is water. En water is iets dat schaars of zelfs niet voorradig is in grote delen van Bamenda.

Op 1 juni gingen de scholen weer open, na sinds maart gesloten te zijn geweest. De examen klassen mogen weer met hun laatste voorbereidingen voor hun examens beginnen. Maar dit zit vol risico’s… Klassen hebben hier minimaal 55 leerlingen en dat kan oplopen tot 100 of meer. Hoe houd je dan 1 meter 50 afstand? En als je intern op school bent, slaap je in stapelbedden die op minder dan 1 meter van elkaar staan in een ruimte waar zo goed  als geen ventilatie is. Ik houd mijn hart vast…

Fred ter Horn, Nederlander woonachtig in Bamenda

Het watertekort waar Fred in zijn column aan refereert, is al heel lang een probleem in Bamenda. We zetten ons daarom ook al jaren in voor schoon drinkwater. Op dit moment is schoon water EXTRA BELANGRIJK. Het is dan ook onderdeel van alle drie de Corona-hulp projecten die we steunen. Helpen jullie ons mee het geld voor deze projecten in te zamelen? Een donatie overmaken op onze rekening (zie onderaan de website voor het nummer) kan altijd. Kijk op onze Facebookpagina om te zien wat jullie nog meer kunnen doen!

De komende weken volgen nog meer video-berichten en columns van onze stedenband in deze rubriek. Bezoek deze website en onze Facebookpagina dus regelmatig voor updates!

“Wij kunnen erg veel opsteken van de manier waarop zorgverleners in zwaardere omstandigheden en met minder middelen toch hun patiënten zo goed mogelijk helpen.”

Gert-Jan van Heiningen (voorzitter Commissie Buitenland, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht)