Nieuws

Aftrap jubileumviering met spetterend optreden Dordtse Feesten

16 juli 2021

Dit jaar bestaat de stedenband tussen Dordrecht en haar zusterstad Bamenda in Kameroen 25 jaar. Om dit zilveren jubileum de aandacht te geven die het verdient, is er op donderdagmiddag 22 juli vanaf 14:00 uur een prachtig programma op het drijvende ‘Dordtse Feesten’ podium aan de Energiekade nabij het Energiehuis. Het programma van de ‘Dordrecht-Bamenda Anniversary Celebration’ bestaat uit dans, zang en een veiling van schilderwerk. Hoofdonderdeel is een eigen dans- en zanginterpretatie van de muziek van de Kameroense artiest Wes. Dit optreden wordt uitgevoerd door de jongste leerlingen van de Dordtse dansschool Joy2Dance en de al net zo Dordtse zang- en koorschool Vocal Harmony Academy (VHA). Vervolgens worden 5 werken van Agnu Walters en Evanson Elad, twee kunstschilders uit Bamenda, geveild. De opbrengst gaat naar projecten in Bamenda waarmee onder andere de slachtoffers van de COVID-19 pandemie en de burgeroorlog worden gesteund. Het programma wordt afgesloten met een spetterend optreden van de VHA Vocal Group, bestaande uit enkele van de beste zangers van de VHA-koren.

Publiek is vanaf 13:15 uur hartelijk welkom en de toegang is gratis – reserveren is echter wel verplicht. Kaarten kunnen besteld worden via https://dordtsefeesten.nl/evenementen/dordrecht-bamenda-anniversary-celebration/.

Schilderijen

De vijf schilderijen die op 22 juli geveild worden zijn de volgende:

Everybody Swear – Evanson Elad

Dit schilderij, met een afmeting van ongeveer 60 bij 75 cm wordt geveild met een startprijs van € 50,-.

I’m Free – Evanson Elad

Ook voor dit schilderij, van ongeveer 55 bij 65 cm starten we de veiling op een bedrag van € 50,-.

Join Hands Together – Evanson Elad

En ook dit schilderij, met ongeveer dezelfde afmetingen als het vorige, veilen we vanaf een bedrag van € 50,-.

Untitled – Angu Walters

Van dit prachtige werk, waarop we iemand het traditionele Kameroense instrument de kora zien spelen en dat de afmeting van 85 bij 105 cm heeft, starten we de veiling met een bedrag van € 100,-.

Juju Dance – Angu Walters

De startprijs vanaf welke geboden kan worden op dit grootste van de 5 schilderijen (85 bij 135 cm) is, tot slot, € 150,-.

Van de schilderijen zijn ook ansichtkaarten gemaakt. Deze worden na afloop van het event verkocht voor € 5,- per setje van 5 kaarten!

Overige jubileumactiviteiten

De ‘Dordrecht-Bamenda Anniversary Celebration’ is de eerste in een reeks activiteiten waarmee het 25-jarige jubileum van de stedenband gevierd wordt. Een maand later, op vrijdag 27 augustus, vindt van 16:00 tot 18:00 uur het online event ‘History will teach us’ plaats. Tijdens dit event, dat in samenwerking met de Bibliotheek AanZet wordt georganiseerd en live wordt uitgezonden vanuit de Blauwe Kamer, wordt de geschiedenis van Dordrecht, van zusterstad Bamenda en van de stedenband zelf onder de loep genomen. Op zaterdag 2 oktober wordt, tot slot, in samenwerking met het DaVinci College een jubileumdiner georganiseerd in restaurant Leo’s. Kaarten voor dit driegangendiner kosten € 40,- en kunnen vanaf nu besteld worden door een mail te sturen naar info@dordrecht-bamenda.nl. Een deel van de opbrengst gaat naar projecten in Bamenda waarmee onder andere de slachtoffers van de COVID-19 pandemie en de burgeroorlog worden gesteund.

Geboorte stedenband en schaapjesactie

De eerste contacten tussen Dordrecht en Bamenda ontstonden in 1993, toen vertegenwoordigers van de gemeente Dordrecht en de government delegate van Bamenda elkaar op een internationale conferentie ontmoetten. Drie jaar later werd de stedenband tussen beide steden officieel en op 1 augustus 1996 werd ook de Stichting Dordrecht-Bamenda opgericht, om zo de vriendschapsband er een van de hele stad te maken. De hele maand augustus, geboortemaand van de ‘brede’ stedenband, organiseren de gemeente Dordrecht en de Stichting Dordrecht-Bamenda om deze reden een gezamenlijke actie: alle Dordtenaren die in augustus een kindje krijgen, krijgen bij en voor het geboorteschaapje voor hun kindje een jubileum-t-shirt. De kersverse ouders wordt gevraagd om een wens naar de stedenband op te sturen: hoe wensen zij dat de wereld van hun kindje en de kinderen in Bamenda er over 25 jaar uit zal zien?  Van deze wensen wordt een kunstwerk gemaakt.

NB: Moeite met het personaliseren van je ticket voor de Dordrecht-Bamenda Anniversary Celebration? Ga voor meer informatie en hulp naar de ticketverkoop klantenservice 

“Wij kunnen erg veel opsteken van de manier waarop zorgverleners in zwaardere omstandigheden en met minder middelen toch hun patiënten zo goed mogelijk helpen.”

Gert-Jan van Heiningen (voorzitter Commissie Buitenland, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht)