Nieuws

Onze verpleegsters rennen naar de waterstroom

08 oktober 2017

Het leven is niet makkelijk zonder fatsoenlijke schoon watervoorzieningen in het wijken Muwatchu, Ntankah en Atuambueh in Bamenda. Omdat het watertekort letterlijk ieder persoon in deze wijken raakt, tekenen wij ditmaal het verhaal op van verpleegster Anna Atangcho. Zij vertelt ons over haar dagelijkse worsteling met het gebrek aan schoon water.

Ook voor haar zamelt onze stichting samen met de gemeente Gorinchem en Wilde Ganzen geld in om nog eens drie wijken in Mankon te voorzien van een goed functionerende watervoorziening. (Lees onder de foto haar hele verhaal).

Verpleegster Anna Atangcho voor een muur van het health centre in Bamenda, Kameroen.

De verpleegster

Anna Atangcho (48), hoofd van het gezondheidscentrum Ntankah Integrated Health Center en tevens senior verpleegster en verloskundige heeft dagelijks te maken met een tekort aan drinkwater. Het gezondheidscentrum waar zij werkt, ligt 500 meter verwijderd van de Bamenda Bafut snelweg in de wijk Ntankah. “Het gebrek aan schoon water in de wijk en speciaal in ons gezondheidscentrum, raakt de patiënten en de mensen in onze gemeenschap hard,” vertelt Atangcho. “Veel mensen lijden aan door vies water overgebrachte ziekten, zoals diarree, dysenterie, tyfus en soms zelfs cholera. Dit is soms zo ernstig dat het zelfs leidt tot de dood van sommige patiënten, vooral kinderen.”

Lokale waterstroom

In het gezondheidscentrum zelf is geen goede watervoorziening aanwezig. “Onze verpleegsters moeten altijd naar de lokale waterstroom rennen om water te halen voor ze hun patiënten kunnen verzorgen,” vervolgt Atangcho haar verhaal. “We beschikken over drie vaten die wij dagelijks vullen met water en dan weer naar het gezondheidscentrum brengen.  Soms moeten de verpleegsters dit zelfs midden in de nacht doen tijdens een bevalling. Dit maakt het werk erg moeilijk en ontmoedigt patiënten om gebruik te maken van onze centrum.”

Water uit de stad

Er wordt soms ook flink wat afgereisd om aan schoon drinkwater te komen. “Omdat wij geen toegang hebben tot schoon water, reist een verpleegster soms 20 kilometer naar de stad om het daar voor onze patiënten te kopen,” zegt Atangcho. “Dit is een groot probleem voor zowel het personeel als de patiënten. Dus als u kunt helpen met het oplossen van ons waterprobleem, dan zullen wij u zeer dankbaar zijn.”

Nota bene: op dinsdagavond 24 oktober kun je naar de film en daarmee bijdragen aan schoon drinkwater voor hen. Bekijk meer informatie over de benefietfilmavond.

Veronica Kini & Wendel van der Sluis

“Ik zag dat de juiste mensen aan dit project werken. Ze werken hier vanuit hun hart en dat zie je terug in de gebouwen.” (Ferrie over zijn werk bij de lagere school Mbingo)

Ferrie de Jong (servicemonteur)