Nieuws

Oud-wethouder Piet Janse (83) overleden

19 april 2018

De Dordtse oud-wethouder Piet Janse is afgelopen weekend op 83-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al geruime tijd met een slechte gezondheid. Janse was betrokken bij de eerste contacten tussen de steden Dordrecht en Bamenda in Kameroen. Dit leidde uiteindelijk in 1993 tot een officiële stedenband tussen beide steden.

Maar PvdA-er Piet Janse was vooral bekend omdat hij van 1974 tot en met 1994 de functie van wethouder van Dordrecht bekleedde. Daarvoor was hij ook al raadslid en fractieleider geweest. Na zijn vertrek als wethouder werd Janse ereburger van de stad en bracht hij de meeste tijd door in zijn huisje in Frankrijk.

Piet Janse
(Foto: Regionaal Archief Dordrecht)

 

Eerste contact met Bamenda

Het was in zijn rol als wethouder dat hij het eerste contact legde met onze zusterstad Bamenda. Op een congres in Italië ontmoette hij de toenmalige burgemeester van Bamenda. Deze burgemeester vroeg Janse of Dordrecht kon en wilde helpen bij de aanleg van een brug in Bamenda.

Tijdens de regentijd waren delen van de stad niet bereikbaar, omdat een kleine rivier die door Bamenda loopt, dan overstroomt. Met hulp van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werd daarop de ‘Dordrecht Bridge’ aangelegd. Dit was het eerste gezamenlijke project van beide steden en heeft geleid tot het ontstaan van de stedenband Dordrecht-Bamenda.

“Het bieden van hulp aan de kinderen en studenten in Bamenda die de toekomst van dit land vertegenwoordigen is van essentieel belang.”

Jasper Lipsch (medewerker Mainnovation, Dordrecht)